Har du drevet ulovlig samarbeid?
Har du drevet ulovlig samarbeid? Husk at du kan nyte godt av Konkurransetilsynets amnestiordning
Konkurransetilsynets undersøkelser viser at 1 av 3 bedriftsledere mener det foregår ulovlig samarbeid i egen bransje. Samtidig viser undersøkelsene at det er få som kjenner til konkurransetilsynets amnestiordning. Vi retter derfor søkelys mot den i dette nyhetsbrevet.
I korte trekk går amnestiordningen ut på at dersom man har drevet med ulovlig samarbeid og informerer Konkurransetilsynet om dette, så kan man unngå – eller oppnå redusert – overtredelsesgebyr. Ettersom overtredelsesgebyrer kan bli opptil 10 % av omsetningen, kan dette være en gunstig løsning å benytte seg av for virksomheter som er involvert i et ulovlig samarbeid.
Hva er et ulovlig samarbeid?
Konkurranseloven § 10 regulerer hva som menes med ulovlig samarbeid. Bestemmelsen omfatter samarbeid som har som formål eller virkning å begrense konkurransen. Slike samarbeid kalles ofte for kartell og kan for eksempel være prissamarbeid, anbudssamarbeid, deling av marked, avtale om kundedeling eller avtale om produksjonsbegrensninger. Ulovlig samarbeid er bare unntaksvis formalisert gjennom avtale, i praksis foreligger ofte bare en felles forståelse mellom aktørene som innretter seg etter denne felles forståelsen – langt fra det vi vanligvis tenker på som «avtale».
Dersom Konkurransetilsynet får kjennskap til ulovlig samarbeid, venter omfattende undersøkelser, omfattende advokatbruk, omfattende intern ressursbruk og tap av fart og retning i bedriftens kjernevirksomhet, samt mulig store erstatningskrav, bøter og mulig fengselsstraff for nøkkelpersoner. Amnestiordningen gir et incentiv til å bryte ut av det ulovlige samarbeidet og bidrar dermed til å fremme sunn konkurranse.
Hvorfor amnestiordning?
Konkurransetilsynet jobber for å begrense brudd på konkurranseloven. Amnestiordningen kan bidra til at bedrifter avbryter påbegynte lovbrudd og i stedet melder seg til tilsynet for å oppnå fordelene ved amnestiordningen.
Fordelen for bedriftene er at man unngår høye bøter, og i tillegg at man reduserer risiko for negativ omtale dersom det blir kjent at man har drevet med ulovlig konkurransebegrensende samarbeid.
Tips – fra ansatte, konkurrenter, kunder og andre – er Konkurransetilsynets fremste kilde til informasjon om mulige lovbrudd. Bedrifter som ikke selv benytter seg av amnestiordningen risikerer at ens kartellpartner kommer en i forkjøpet og tipser først. Etter hvert som tiden går risikerer man også at Konkurransetilsynet har fått andre tips eller selv oppdager uregelmessigheter i markedet og iverksetter etterforskning. Da vil det være for sent for å oppnå fullt amnesti. Bare én bedrift kan få full lempning i ett samarbeid.
Hvilke krav stilles for å benytte seg av amnestiordningen?
Vilkårene for å kunne oppnå fullt amnesti, hel lempning, fremgår av konkurranseloven § 30:
Man må være først ute med å informere Konkurransetilsynet om det ulovlige samarbeidet,
Man må kunne legge frem dokumentasjon på at det foregår et ulovlig samarbeid,
Dokumentasjonen man fremlegger må gi tilstrekkelig grunnlag for bevissikring,
Konkurransetilsynet må ikke allerede være i besittelse av det bevis som er tilstrekkelig for bevissikring,
Man må fremlegge alt bevismateriale man har,
Man må samarbeide med Konkurransetilsynet under hele saksbehandlingen,
Man må avslutte det ulovlige samarbeidet,
Man kan ikke ha tvunget det andre foretaket til å delta i det ulovlige samarbeidet, og
· Man må ikke foreta seg noe som skader Konkurransetilsynets arbeid med saken, f.eks. informere andre deltakere i samarbeidet eller andre enn egne advokater om at man har søkt lempning
Dersom noen av disse vilkårene ikke er oppfylt kan man likevel i noen tilfeller oppnå delvis amnesti hvis man i vesentlig grad styrker Konkurransetilsynets muligheter til å bevise overtredelse av konkurranseloven § 10. Som et minstekrav for delvis amnesti må det ulovlige samarbeidet opphøre og man må samarbeide med Konkurransetilsynet. For øvrig bør man oppfylle vilkårene ovenfor så langt mulig for å komme best mulig ut av lempningsvuderingen.
Svakheter ved amnestiordningen
Vi skylder våre lesere også å gjøre oppmerksom på svakheter ved amnestiordningen: Den beskytter ikke mot erstatningskrav fra kunder og konkurrenter utenfor kartellet. Og den binder ikke domstolene. Den utelukker heller ikke personlig fengselsstraff for alvorlige lovbrudd. Den største verdien av amnestiordningen er etter dette at den kan motivere en eller flere deltakere til å søke amnesti, slik at kartellet opphører. Det vil tjene både deltakerne og forbrukerne, og amnestiordningen er derfor mye bedre enn ingenting.
Hvordan søke om amnesti?
Dersom man ønsker å søke om amnesti kan man ta kontakt direkte med Konkurransetilsynet, eller man kan få hjelp til å gjøre det ved å benytte Berngaards advokater. Vi kan også vurdere om et tenkt samarbeid er ulovlig, og hvordan man kan organisere et samarbeid til å holde seg på riktig side av loven.
Kontaktpersoner: Cecilie Wetlesen Borge og Elin Mathisen